keskiviikko 19. maaliskuuta 2008

Sähkötilanne Etelä-Afrikassa

Tomin kirjoittama analyysi Etelä-afrikan sähkökriisistä:


Ensin ajattelin etten kirjoita mitään näistä paikallisista tapahtumista mutta nyt on jo pakko.

Etelä-Afrikassa on meneillään raju energiakriisi. Täällä on alettu ottaa käyttöön aikataulutettuja sähkökatkoja jokin aika sitten. Eilen osui vasta ensimmäisen kerran omalle kohdalle kun yliopisto pimeni kello 14 kahdeksi tunniksi. Oltiin silloin kirjastossa.

Perussyy energiapulaan taitaa löytyä riittämättömistä investoinnesta sähköntuotantoon. Paikallisen sähköntuottajan nimi on Eskom, joka on valtionyhtiö ja tuottaa 90 prosenttia Etelä-Afrikan sähköstä. Tässä hiukan taustaa kriisille:

80- ja 90-luvun vaihteessa Eskom sulkee sähkölaitoksia, koska energiaa tuotetaan liikaa. Sähkölaitoksia suljetaan ylituotannon vuoksi. Tuolloin maassa oli muuten hiukan erilainen tilanne kuin nykyään, kuten varmaan tiedätte...

1998 Eskom varoittaa että energiavarannon ylijäämät ovat täydessä käytössä vuonna 2007. Samana vuonna valtio kieltää Eskomia rakentamasta uusia sähkölaitoksia ja toivoo, että yksityiset urakoitsijat ottaisivat vastuun rakentamisesta.

2003 (entinen) energiaministeri sanoo ettei näkyvissä ole enegiakriisiä. Sanoo, että Etelä-Afrikasta ei tule sähkö loppumaan.

2004 valtio antaa luvan alkaa investoida uusiin sähkölaitoksiin ja vanhoja jo suljettuja aletaan avata. Sanotaan, että päätös tulee hallinnolta liian myöhään.

2005 valtio vakuuttaa ettei maassa ole energiakriisiä, vaikka kärsitään sähkökatkoksista tämän ja vuoden 2006 aikana. Koeberg, Etelä-Afrikan ainoa ydinvoimala, kärsii teknisistä vaikeuksista ja osa siitä ajetaan alas. Tekninen vaikeus oli löysäksi jäänyt pultti, joka rikkoi osan voimalaa huollon jälkeisen käynnistyksen jälkeen. Eskomia syytetään kehnosta valvonnasta ja puuttellisista huoltotoimista.

2008 Tammikuussa kärsitään massiivisista sähkökatkoista. Valtio pyytää asukkaita pudottamaan energiakulutusta 10% ja sanoo että energiapula saattaa kestää viidestä seitsemään vuotta, maassa on kansallinen hätätila energian suhteen. Suurimmat kulta-, timantti- ja platinakaivokset sulkeutuvat viideksi päiväksi energiapulan vuoksi.

2008 Maaliskuussa asukkaita pyydetään pitämään vain TV:tä (?) ja yhtä valoa päällä. Eskom ehdottaa 53% korotusta sähkönhintaan, aiemman 14,2% korotusehdotuksen sijaan...

Maa jaetaan alueisiin ja ryhmiin joissa sähkökatkoja kierrätetään. Me kuulutaan täällä ryhmään 3 ja alueeseen 8. Netistä saatavan aikataulun mukaan voimme varautua mahdollisiin sähkökatkoihin tiettyinä kellonaikoina, 2,5 tuntia per päivä. Niin ja muutamia viikkoja sitten kaikki uudet rakennusurakat kiellettiin koko maassa ainakin 6 kuukaudeksi, ihan tosta noin vaan.

Näin meillä täällä. Afrikassa menee kivasti, randin kurssikin huitelee jo 12,8:ssa. Tullessa se oli noin 10 ja 2006 lopussa 7,6. Taidetaan elellä jännittäviä aikoja...

Ei kommentteja: